Βιωματικό Εργαστήριο Ανάπτυξης Επιχειρηματικής Ιδέας για μαθητές Λυκείου

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 το 1ο βιωματικό εργαστήριο ανάπτυξης επιχειρηματικής ιδέας στο οποίο συμμετείχαν 40 μαθητές και μαθήτριες από τα Γενικά Λύκεια Βαγίων και Σχηματαρίου, με την υποστήριξη των ΚΕΣΥΠ Λειβαδιάς και ΚΕΣΥΠ Θήβας.

Dsc00288
Σκοπός του εργαστηρίου ήταν οι συμμετέχοντες μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι να μάθουν βήμα-βήμα ποια είναι τα στάδια που πρέπει να περάσει επιχειρηματική τους ιδέα ώστε να γίνει επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες με την υποστήριξη εμπειρογνωμώνων/μεντόρων, οι οποίοι παρείχαν συμβουλευτική υποστήριξη για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τις έννοιες αλλά και να ανταποκριθούν εγκαίρως στις απαιτήσεις κάθε γύρου του παιχνιδιού.

Dsc00289

Μέσα από απλά ερωτήματα οι μαθητές κατάλαβαν ότι για να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχείρηση πρέπει πρώτα να αναρωτηθούν ποια είναι τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και ποιες ανάγκες εξυπηρετεί, ποια θα είναι η πελατοκεντρική τους αντίληψη, πώς θα είναι οργανωμένη η παραγωγική διαδικασία και τέλος τι επενδύσεις πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσει η επιχείρηση. Στο τέλος του παιχνιδιού έγινε αξιολόγηση και βράβευση της καλύτερης επιχειρηματικής ιδέας. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν οι μαθητές να κατανοήσουν την σύνθεση, την οργάνωση καθώς και τους παράγοντες που πρέπει να λάβουν υπόψη όταν θέλουν η αρχική επιχειρηματική του ιδέα να εξελιχθεί σε μια επικερδή επιχείρηση.

Πολύτιμος στην υλοποίηση του εργαστηρίου ήταν ο ρόλος των εμπειρογνωμόνων/μεντόρων που καθοδήγησαν τις ομάδες και οι οποίοι συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτή σε εθελοντική βάση. Τους ρόλους των μεντόρων των ομάδων ανέλαβαν οι κ.κ.Γιώργος Κανούτος – συν-ιδρυτής Insight Group, Άννα Κασιμάτη – συν-ιδρύτρια isMOOD, Παυλίνα Κατιάι – ιδρύτρια mystudentpass.gr, Χρήστος Κουνάβης, συν-ιδρυτής isMOOD, Αργύρης Τσαμάκος – ιδρυτής WizzIT, Αναστάσιος Φακίνος – ιδρυτής Tripstigious. Σημαντική συμβολή στη διεξαγωγή του εργαστηρίου είχαν και οι φοιτητές του ΟΠΑ Μαργαρίτα Κρυσταλλίδου, Γιάννης Κατσιγιάννης και Γιώργος Μεταξόπουλος – μέλη του Alumni συνδέσμου του ΣΕΝ/JA (Σωματείου Επιχειρηματικότητα Νέων/Junior Achievement) που είχαν ρόλο facilitators καθώς και η Βάσια Βασιλοπούλου και ο Μιχάλης Ζουλιάτης - μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου Επιχειρηματικότητας ThinkBiz που μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τα μυστικά της παρουσίασης σε επενδυτές (pitching).

Το εργαστήριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επιστημονική καθοδήγηση του ομοτίμου καθηγητή του ΟΠΑ, καθηγητή Σπύρου Λιούκα και φιλοξενήθηκε στους χώρους της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου.

Με επιτυχία επίσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη,  21 Απριλίου  2015 και το 2ο βιωματικό εργαστήριο ανάπτυξης επιχειρηματικής ιδέας στον χώρο του Κέντρου Στήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διοργάνωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Ενισχύοντας τις Επιχειρηματικές Προθέσεις των Νέων », το οποίο πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης – Εθνική Υπηρεσία και την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος της Ε.Ε «Νέα Γενιά σε Δράση».

GgngEkpaid Politismos Eu1 MEin Logo(Cmyk)160

 
 
 
 
        
Το Έργο «Μονάδα καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών» υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»  και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ)  και από εθνικούς πόρους.