Εκδήλωση Βράβευσης 6ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑ

 

Img 0016Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή την ολοκλήρωση του 6ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑ πραγματοποίησε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου εκδήλωση βράβευσης των διακριθεισών επιχειρηματικών ομάδων του διαγωνισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας - Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) σε ένα κλίμα γεμάτο αισιοδοξία και θετική ενέργεια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Εμμανουήλ Γιακουμάκη που επεσήμανε την σημασία που δίνει το ΟΠΑ σε θέματα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Ακολούθησε καλωσόρισμα και παρουσίαση του απολογισμού των δράσεων της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας από τον Ιδρυματικό της Υπεύθυνο Καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη.

Εντυπωσιακή είναι η δράση της ΜοΚΕ του ΟΠΑ καθώς στα έξι χρόνια λειτουργίας της καταγράφει πάνω από 6.100 ωφελούμενους, πάνω από 220 συνεργασίες με συνεργαζόμενους φορείς, μέντορες και ειδικούς, και τουλάχιστον 77 εξειδικευμένα εργαστήρια και διαλέξεις σε θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας, όπως επιχειρηματικού σχεδίου, επιχειρηματικού παιγνίου και προσομοίωσης των πρώτων σταδίων ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης.

Επιπλέον, καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας της μέχρι τώρα η ΜοΚΕ του ΟΠΑ διακρίθηκε για την εξωστρέφεια και τη διασύνδεσή της με τον επιχειρηματικό κόσμο, μέσα από την οργάνωση μιας σειράς από ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες με καλεσμένους περισσότερους από 65 ειδικούς για ενίσχυσή της γνώσης και της επιχειρηματικής κουλτούρας των φοιτητών του Πανεπιστήμιου. Παράλληλα, η ΜοΚΕ του ΟΠΑ έχει εισάγει μια σειρά από καινοτόμους θεσμούς όπως η εκδήλωση "Ημέρα Καριέρας Start-up", η οποία στα 3 χρόνια πραγματοποίησής της έχει προσελκύσει πάνω από 500 φοιτητές ή/και αποφοίτους του ΟΠΑ και 57 συμμετοχές νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων και ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας. Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας του ΟΠΑ διοργανώνεται από τη ΜοΚΕ του ΟΠΑ για 6 συνεχή έτη με τη συμμετοχή 553 φοιτητών/-τριών & νέων αποφοίτων του ΟΠΑ. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 123 προπτυχιακοί/-ές και μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες, που εργάστηκαν σε 45 ομάδες αναπτύσσοντας αντίστοιχες επιχειρηματικές προτάσεις. Οκτώ από τις ομάδες αυτές διαγωνίσθηκαν στη νέα κατεύθυνση του Διαγωνισμού, με αντικείμενο το σχεδιασμό νέων προϊόντων, σχεδιάζοντας καινοτόμα και πρωτότυπα προϊόντα.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση των δράσεων του Φοιτητικού Ομίλου Επιχειρηματικότητας Thinkbiz από την Αντιπρόεδρο του κα. Λένια Μιλτιάδους. Η κυρία Μιλτιάδους παρουσίασε στο κοινό τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις του Ομίλου, όπως η διοργάνωση επισκέψεων σε start-ups, αλληλεπιδραστικών σεμιναρίων και παιχνιδίων σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη απένειμαν επαίνους στις 16 ομάδες που συμμετείχαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού. Ακολούθησε η ανακοίνωση και η βράβευση των νικητριών ομάδων. Συγκεκριμένα, βραβείο για την καλύτερη πρόταση στην κατηγορία "Σχεδιασμός Νέου Προϊόντος" έλαβαν οι ομάδες Greek LightCam (Γαρυφαλιά Μίνου, Έλενα Στάμου) για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος ασφαλείας και Mypipila (Αρτικοπούλου Φωτεινή, Γκότση Χρύσα, Μαγιάκου Μάγδα, Μιχαλοπούλου Δήμητρα) για τη σχεδίαση μιας πιπίλας που επιτρέπει την εύκολη και εύχρηστη χορήγηση φαρμάκου σε βρέφη ή μικρά παιδιά. Παράλληλα, βραβείο καλύτερης επιχειρηματικής πρότασης έλαβαν οι ομάδες Εναλεία (Λευτέρης Αραπάκης, Σταμάτης Βόγλης, Γιώργος Τσώλης) για τη δημιουργία της πρώτης επαγγελματικής σχολής αλιείας στην Ελλάδα, Learning Out of the Box (Αικατερίνη Κοτσίνα, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Γιώργος Τερμεντζόγλου) για την ανάπτυξη μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας για παιδιά, που συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι και Parky App (Θεόδωρος Νικόλαος Σωτηρίου, Μαρία-Ζωή Παπαιωάννου, Χρήστος Χατζής, Μάριος Γιάκαλος) για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για smartphone για την αντιμετώπιση του προβλήματος εύρεσης θέσεων στάθμευσης.

Αμέσως μετά εξέχοντα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και απόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βραβεύτηκαν για την επιτυχημένη τους πορεία. Ο κύριος Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita Α.Ε. και ο κύριος Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ernst & Young Ελλάδος μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις απόψεις τους για το πως αληθινά επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι αυτός που δεν προδίδει τις αξίες του. Την εκδήλωση έκλεισε ο ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης (Προεδρος της Ελληνικης Κεφαλαιαγοράς), ο οποίος αναφέρθηκε στο πλαίσιο crowdfunding που θα εφαρμοσθεί στο μέλλον στην Ελλαδα για την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να γνωριστούν με τις 16 ομάδες που διακρίθηκαν στην τελευταία φάση του 6ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας του ΟΠΑ στην έκθεση που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό στον χώρο του ACEin.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 150 άτομα μεταξύ των οποίων ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητής Δημήτρης Γκρίτζαλης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας Καθηγητής Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος της ΔΑΣΤΑ Καθηγητής Θεόδωρος Αποστολόπουλος, αρκετοί καθηγητές του ΟΠΑ, φοιτητές, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και συγγενείς των βραβευθέντων φοιτητών/-τριών και αποφοίτων.

Δείτε το βίντεο της τελετής βράβευσης σ' αυτόν εδώ το σύνδεσμο.

 
 
 
 
        
Το Έργο «Μονάδα καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών» υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»  και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ)  και από εθνικούς πόρους.