Βράβευση 4ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑ

 

Εμπειρία και ανάπτυξη νέων εγχειρημάτων μαζί στην Εκδήλωση «Η Σημασία της Επιχειρηματικότητας σε Περίοδο Οικονομικής Κρίσης – Βράβευση 4ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑ»

Ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που διοργανώνουν η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ. 

Σε μία μεγάλη εκδήλωση όπου παραβρέθηκαν οι συνεργάτες και υποστηρικτές των δράσεων της ΜοΚΕ και της ΔΑΣΤΑ ΟΠΑ αλλά και πολλά μέλη της ακαδημαικής κοινότητας, ανακοινώθηκε η κατάταξη των διακριθεισών ομάδων και έγινε η βράβευσή τους. Η εκδήλωση «Η Σημασία της Επιχειρηματικότητας σε Περίοδο Κρίσης – Βράβευση 4ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑ» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης του ΟΠΑ, καθητηγής Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές διακρίσεις του ΟΠΑ στον τομέα της επιχειρηματικότητας αλλά και στην ανάπτυξη του πανεπιστημίου με την απόκτηση του νέου κτίριου και τη στέγαση των ολοκληρωμένων υπηρεσιών στήριξης της επιχειρηματικότητας σε αυτό. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κος Αργύρης Περουλάκης, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας/ Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία έδωσε και τη δυνατότητα στις διακριθείσες ομάδες να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2014. Ακόμη ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ, παρουσίασε τις νέες υπηρεσίες στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο ενώ παρουσίασε για πρώτη φορά την νέα Συντονιστική Επιτροπή για Θέματα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ.

Κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι 5 ομάδες που διακρίθηκαν παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις στο κοινό και βραβεύθηκαν από τον Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και τον Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής και Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Επιχειρηματικής Αξιοποίησης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων στο ΟΠΑ.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν είναι οι εξής: 

1η θέση: Ομάδα PIRE με μέλη τους: Σπύρο Σαφρά και Φωτεινή Καρινιωτάκη – Ταλιάνη. Το PIRE είναι ένα σύστημα που έχει ως στόχο την παραγωγή έξυπνων υποδείξεων σε κάθε μεγέθους ηλεκτρονικό κατάστημα, με βάση δεδομένα που συλλέγονται τόσο από το ίδιο το ηλεκτρονικό κατάστημα όσο και από άλλα καταστήματα με παρόμοιους προϊοντικούς καταλόγους.

2η θέση: Ομάδα ArtBox με μέλη τους: Κωνσταντίνο Δανιά, Σταματίνα Ψωμά, Χαρίλαο Πάνου, Δανάη - Αικατερίνη Πάσσα, Ελένη Τεμπονέρα. Το ArtBox είναι μία πλατφόρμα, η οποία προσφέρει βάσει ζήτησης (OnDemand) πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσω streaming, όπως θεατρικές παραστάσεις, χοροθέατρο, παιδικές παραστάσεις και σεμινάρια θεάτρου και χορού.

All Teams

Στην 3η θέση ισοβάθμισαν οι εξής:

3η θέση: Ομάδα e-kinesis με μέλη τους: Ελεάνα Καπλάνη, Νένα Πεσκελίδη, Περικλή Αντωνιάδη, Φραγκούλη Κυριάκο Κόκκινο, Δήμητρα Αγορίτση. Το e-kinesis είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδέει εθελοντές με άτομα με κινητικές αναπηρίες, προκειμένου να υλοποιούν δραστηριότητες από κοινού, όπως υποχρεώσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, πραγματοποίηση αγορών, επίσκεψη χώρων πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

3η θέση: Ομάδα Goustoziko με μέλη τους: Ιάσων Τριγώνη και Γιάννη Μακρίδη. Το Goustoziko είναι μία πλατφόρμα που περιλαμβάνει αποκλειστικά μικρά και μεσαία καταστήματα ρούχων και τους καταλόγους των προϊόντων τους, προωθώντας τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του στυλ που διαθέτουν τα μικρά καταστήματα.

3η θέση: Ομάδα LEADO με μέλη τους: Σταύρο Μάνο, Νίκο Παππά, Γιώργο Αθηναίου, Αλέξανδρο Παππά, Αντώνη Καραγκούνη. Το LEADO παρέχει δωρεάν online υπηρεσίες εκπαίδευσης (e-learning πλατφόρμα) έχοντας εξειδίκευση στα θέματα προγραμματισμού. Το LEADO φιλοδοξεί να προσφέρει στους επιστήμονες της Πληροφορικής συνεχή επιμόρφωση αναφορικά με τις εξελίξεις στον χώρο του προγραμματισμού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την είσοδο των χρηστών/μαθητών στην αγορά εργασίας.

Όλες οι ομάδες που διακρίθηκαν στον φετινό Διαγωνισμό διαθέτουν σημαντικό βαθμό ωριμότητας, καθώς οι περισσότερες έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμαστική χρήση των υπηρεσιών τους από πελάτες ή συνεργάτες!

Κατά το δεύτερο τμήμα της εκδήλωσης, το ΟΠΑ δια μέσου της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας απέδωσε για πρώτη φορά φέτος 3 Βραβεία Επιχειρηματικής Αριστείας, σε τρεις ανθρώπους με εξέχουσα πορεία και συμβολή στη ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος:

Lioukas

Α. Στον κο Σπύρο Λιούκα, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Διάκριση Επιχειρηματικής Αριστείας για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Ο καθηγητής Σπύρος Λιούκας εισήγε πρώτος τη διδασκαλία της επιχειρηματικότητας στο ΟΠΑ και ήταν υπεύθυνος της πολύ επιτυχούς υλοποίησης τριών προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ στον τομέα της επιχειρηματικής εκπαίδευσης και της υποστήριξης στα πρώτα επιχειρηματικά βήματα, ενεργοποιώντας τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από όλα τα τμήματα του ΟΠΑ. Κορύφωση της πορείας αυτής αποτέλεσε η ίδρυση της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ, της οποίας ήταν Επικεφαλής μέχρι τον Μάϊο του 2014, και η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει σημαντικότατα αποτελέσματα και λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Eyrypides

Β. Στον κο Κωνσταντίνο Ευρυπίδη, Ιδρυτικό μέλος, Μέτοχο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της GENESIS Pharma, Διάκριση Επιχειρηματικής Αριστείας Επιτυχημένου Επιχειρηματία – Αποφοίτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κος Ευριπίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1953, σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και είναι κάτοχος ΜΒΑ από το London Business School. Έχοντας διαγράψει μία πολύ αξιόλογη πορεία ως υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικών εταιριών, με εμπειρία στον τομέα των φαρμακευτικών εταιριών, το 1997 έγινε συνιδρυτής της GENESIS Pharma, της πρώτης εταιρείας στην Ελλάδα με εξειδίκευση στη φαρμακευτική βιοτεχνολογία, λαμβάνοντας στη συνέχεια σειρά διακρίσεων για την επιχειρηματική του πορεία. Ο κος Ευρυπίδης είναι επίσης Εξωτερικό Μέλος του Συμβουλίου του ΟΠΑ.

Γ. Στον κο Παντελή Βελέντζα, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Agora Trading S.A., Διάκριση Επιχειρηματικής Αριστείας Ταχέως Αναπτυσσομένου Νέου Επιχειρηματία – Αποφοίτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κος Βελέντζας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα., είναι απόφοιτος του ΟΠΑ και διαθέτει αξιόλογη επιχειρηματική εκπαίδευση από διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως τα πανεπιστήμια Penn, Harvard, και ΜΙΤ. Ως επιχειρηματίας έχει ηγηθεί σημαντικών εγχειρημάτων για την εισαγωγή μεγάλων εταιριών στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Ο όμιλος Agora Trading S.A. που έχει ιδρύσει, έχει παρουσία σε 8 χώρες και απασχολεί 100 άτομα

Velentzas

Λίγα λόγια για τον Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας του ΟΠΑ: Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν τα τελευταία 4 χρόνια περισσότεροι από 224 φοιτητές και νέοι απόφοιτοι του ΟΠΑ που παρακολούθησαν σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων και εκπόνησαν επιχειρηματικά σχέδια με την υποστήριξη έμπειρων μεντόρων. Οι δομές έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασιών, όπως με το ΚΕΜΕΛ, Orange Grove, το Impact Hub Athens αλλά και ένα δίκτυο έμπειρων συνεργατών όπως υποστηρίζουν εθελοντικά τις δράσεις της με υπηρεσίες mentoring και εξειδικευμένης συμβουλευτικής.

Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από τη ΜοΚΕ και τη ΔΑΣΤΑ του ΟΠΑ, δομές που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους μέσω του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Μπορείτε να δείτε το video της εκδήλωσης στον σύνδεσμο.

Ο 5ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας του ΟΠΑ ξεκίνησε! 

Ενημερωθείτε για το χρονοδιάγραμμα και τις δυνατότητες συμμετοχής εδώ!

 
 
 
 
        
Το Έργο «Μονάδα καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών» υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»  και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ)  και από εθνικούς πόρους.